Vesti

Osteoartritis kolena

Osteoartritis kolena

Osteoartritis kolena jedna je od najčešćih mišićno-skeletnih tegoba i uglavnom pogađa starije stanovništvo, ali to ne znači da oboleli treba da prestanu s laganom fizičkom aktivnošću, odnosno kretanjem, podsećaju nemački specijalisti ortopedi.

Upozoravaju da premalo kretanja kod osoba koje se bore s ovom bolešću može smanjiti proizvodnju fluida oko zglobova, pogoršavajući stanje.

Karakteristični simptomi osteoartritisa su bol, oticanje i smanjena pokretljivost koljena.

Od presudne je važnosti za pozitivan tok bolesti aktivan život i ni u kom slučaju ne predati se sedelačkom načinu života.

Osobe koje boluju od artritisa kolena znaju popustiti pod pritiskom ove bolesti i izbegavaju stvari koje su nekada radili s lakoćom, pa tako više ne idu u šetnje, ne bave se sportom, a svoje kretanje žele da vežu za dom.

Što je pacijent aktivniji bolje će se osećati i brže hodati, a čak je i malo povećanje aktivnosti povezano s boljim hodanjem.

Uprkos bolu i krutosti zglobova to bi trebalo da motiviše osobe da se pokrenu, smatraju stručnjaci iz Nemačkog udruženja ortopeda i ortopedskih hirurga (DGOOC).

Idealno bi, po njihovoj proceni, bilo najmanje dvaput nedeljno vežbati između 30 i 40 minuta.

Najbolji oblik vežbe je lagana telesna aktivnost tokom koje se zglobovi pomeraju ravnomerno. Kao primer navode nordijsko hodanje, vožnju bicikla, akvaerobik ili nordijsko skijanje.

Ne treba zaboraviti ni da je umerena telesna aktivnost dobra za savladavanje umora i depresije.

Sportske aktivnosti koje podrazumijevaju nagle pokrete ili promenu smera kretanja treba izbegavati, preporučuju stručnjaci iz DGOOC-a.