Smeštaj

Obzirom da za naše korisnike dom predstavlja njihov novi dom,
stalno smo u komunikaciji sa korisnicima i maksimalno se trudimo da im
boravak u domu bude što prijatniji.

Sama ideja za otvaranje ove ustanove bila je učiniti starijim osobama ugodniji, lepši i komforniji život, uz stalan nadzor medicinskog osoblja, negovateljica te socijalnih radnika.

Dom za stara i odrasla lica „Oaza Silka-sm“ se nalazi u Sremskoj Mitrovici, u naselju 25. Maj na adresi Batutova Nova br. 3. Dom se nalazi u najlepšem delu gradu, gde vlada mir i tišina. Svaka od prostorija u domu sa pažnjom je uređivana poštujući bezbednosne standarde ali istovremeno pružajući korisnicima maksimalan komfor i udobnost.

Kapacitet doma je 29 korisnika koji su smešteni u 9 soba , od toga su:

 • 1 jednokrevetna
 • 1 dvokrevetna
 • 3 trokrevetne
 • 4 četvorokrevetne

Korisnicima doma su još na raspolaganju 4 kupatila i veliki dnevni boravak sa trpezarijom i terasom.

Velika prednost doma Oaze Silka SM jeste posedovanje električnih i hidrauličnih podizača pacijenata, kao i posedovanje skalamobila sa kojim penjanje uz stepenice ne predstavlja nikakav problem.

Jednokrevetne sobe
Sve sobe imaju dosta dnevne svetlosti, okrečene su u prijatne pastelne boje što ih čini veoma prijatnim za boravak. Ni funkcionalnost soba nije zanemarena. Svaka soba je opremljena kako bi omogućila lakši i ugodniji život korisnika.

Dvokrevetne sobe
U ponudi su jednokrevetne, dvokrevetne i trokrevetne sobe kao i apartmani. Kupatila su prilagodjena pokretnim kao i nepokretnim osobama. Sve je usmereno ka maksimalnom komforu.

Trokrevetne i četvorokrevetne sobe
Za sve one koji žele da svakodnevnu šetnju započnu iz svoje sobe, postoji i stepenište sa rukohvatima sa obe strane kako bi se obezbedila sigurnost stanara. Svaki kutak doma je specijalno prilagođen kako pokretnim tako i osobama sa ograničenom mogućnošću kretanja.

Objekat doma je izgrađen sa namenom smeštaja i brige o starim i bolesnim osobama. Budući da je smeštaj i briga o starima prvobitna namena samog objekta, dom je izgrađen tako da njegovim korisnicima pruži udoban smeštaj i neometan, aktivan život.

Higijena boravka se svakodnevno sprovodi i podrazumeva usisavanje, brisanje prašine, dezinfekcijom podnih i toaletnih površina, pranje tekstilnog materijala, provetravanje svih prostorija…

DNEVNI BORAVAK
Dnevnom boravku je posvećena posebna pažnja jer korisnici tu provode najviše vremena. To je najveća i najlepša prostorija. Opremljena je komfornom kožnom garniturom okrenutom prema kaminu. Kožne fotelje su grupisane oko garniture a u centralnom delu je klupski stočić.

Ovaj raspored omogućava okupljanje manjih grupa, intimnije razgovore i praćenje televizijskog programa na TV ekranu. Soba ima izlaz na glavnu terasu i povezana je sa trpezarijom. Veliki prozori daju adekvatno prirodno osvetljenje koje direktno utiče na rapoloženje i pozitivno utiče u aktiviranju vitamina D u organizmu i prevenciju mnogih bolesti. Raznovrsno noćno osvetljenje stvara toplu atmosferu u ovom delu kuće.

Prostor je oplemenjen umetničkim slikama, cvećem i drugim dekorativnim predmetima.

TRPEZARIJA
Trpezarija je duša kuće, bez obzira da li smo se okupili da bi uživali u ukusnom obroku, radi druženja ili igranja društvenih igara.
U našoj prostranoj trpezariji nalazi se veliki drveni četvrtasti sto sa tapaciranim stolicama. Zauzima centralno mesto u prostoriji kako bi se obezbedilo dovoljno prostora za nesmetano kretanje i za ustajanje. Iznad stola nalazi se rasveta kojom se postiže osećaj intime i topline.

Prostor je oplemenjen dekorativnim elementima poput slika i svećnjaka. Boja zidova je nežna i svetla kako bi omogućila pravi mir i opuštenost prilikom obedovanja.

SPAVAĆA SOBA
Na raspolaganju se nalazi 12 luksuznih soba (jednokrevetne, dvokrevetne, trokrevetne i četvorokrevetne) sa prirodnim izvorom svetlosti. Ukupan kapacitet je 30 korisnika.
Sve sobe su opremnjene udobnim krevetima, ormanima i noćnim stočićima sa lampama i prilagođene su pokretnim, polupokretnim i nepokretnim korisnicima. Svaka soba ima televizor sa kablovskom televizijom, bežični internet i klima uređaj koji se uključuju na zahtev korisnika. Većina soba ima izlaz na terasu.

Zidovi su u prirodnim bojama koji pružaju opuštajuću atmosferu i oplemenjeni su slikama. Svaka soba poseduje SOS taster, tako da su korisnici u mogućnosti da u bilo kom trenutku potraže pomoć medicinskog osoblja.

TERASA
Kada dođu lepi dani nema boljeg mesta za odmaranje i opuštanje od terase. Korisnici na raspolaganju imaju 5 terasa. Glavna terasa koja se nalazi u produžetku dnevne sobe predstavlja omiljeno mesto za opuštanje i druženje na svežem vazduhu.

Opremljena je sa više kompleta udobnih garnitura za sedenje gde se može popiti popodnevna kafa, odigrati partija šaha, karata ili pročitati dnevna štampa. Posebnu čar daje cvetno šarenilo.

Terasa deluje nestvarno magično i pruža zadovoljstvo uživanja tokom cele letnje sezone.

DVORIŠTE
S lepim vremenom dolazi i želja da što više vremena provodimo napolju uživajući u sunčanim zracima.
Izlazak sunca, prelepo cveće i prva jutarnja kafa u kutku za sedenje je pravo uživanje. Naše dvorište je prava letnja oaza koja se prostire na površini od 17 ari. Cela površina je pokrivena travom, drvećem, voćem, četinarima i cvećem. Nema tog porodičnog ručka koji može da se takmiči sa veseljem oko roštilja u dvorištu.

Lepo i funkcionalno dvorište je pravi užitak za svaku osobu koja voli da provodi vreme na otvorenom.

Pomoć u svakodnevnoj nezi tela

Nega i lična higijena kako korisnika, takođe i samog objekta doma veoma je bitna. Tim Oaze Silka SM naročitu pažnju posvećuje higijeni kao jednom od krucijalnih faktora održavanja zdrave sredine i podizanju zdravlja korisnika doma na najviši nivo kvaliteta.

Ishrana prilagođena Vašem zdravlju

Ishrana u domu je raznovrsna, zastupljene su sve vrste namirnica, a istovremeno je prilagođena različitim zdravstvenim i drugim potrebama korisnika.

Stručan tim

Naša misija je prvenstveno pružanje visokokvalitetne usluge starijim osobama u prijatnom ambijentu i prijateljskoj atmosferi, kako bi preseljenje korisnika u dom bilo lepo prihvaćeno i što manje stresno.

Prevoz pacijenata i uređaji u domu

Velika prednost doma Oaze Silka Sm jeste posedovanje električnih i hidrauličnih podizača pacijenata, kao i posedovanje skalamobila sa kojim penjanje uz stepenice ne predstavlja nikakav problem.

Društvene aktivnosti

Mnoga istraživanja dokazala su da starije osobe koje nakon ulaska u penziju pored fizičke, učestvuju i u društvenim aktivnostima predstavljaju kandidate za duži i kvalitetniji život. Tim Oaze Silka SM obezbeđuje korisnicima doma mnogobrojne kulturno-zabavne aktivnosti.

Socijalne i rekreativne aktivnosti i radno okupaciona terapija

Veliku pažnju posvećujemo socijalnim i rekreativnim aktivnostima, ali i radno okupacionoj terapiji.

DOM KAO KOD KUĆE

Ukoliko odlučite da je upravo Dom za stare Oaza Silka SM pravo mesto za vaše bližnje, informišite se o postupku prijema.

Posedujemo neophodnu licencu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije za negu starih lica. Licencu za rad i podatke vezane za licencu Ministarstva Zdravlja možete preuzeti ovde.

U domu za stare Oaza Silka SM možete da se oslonite na kompletnu profesionalnu pomoć.

 • Na raspolaganju su Vam lekari – specijalisti interne medicine, urgentne medicine, onkologije i radiologije, koji su detaljno upoznati sa zdravstvenim stanjem svih korisnika.
 • Stalno zaposlene medicinske sestare i negovateljica 24h vode računa o našim korisnicima.
 • Korisnicima čije porodice borave u inostranstvu ili drugim gradovima Srbije, stojimo na raspolaganju pri nabavci lekova i medicinskog potrošnog materijala uz prethodni dogovor.
 • Korisnicima čije porodice borave u inostranstvu ili drugim gradovima Srbije, stojimo na raspolaganju pri nabavci lekova i medicinskog potrošnog materijala uz prethodni dogovor.
 • Obezbeđeno je organizovanje dnevnih aktivnosti, druženja, proslave rođendana kao i svakodnevne konsultacije sa socijalnim radnikom i andragogom.
 • Kuvarice u okviru profesionalno opremljene kuhinje trude se svakodnevno da našim korisnicima spreme ukusne obroke.
 • Ukoliko je našim korisnicima potreban prevoz do bolnice ili iz bolnice do doma, Dom za stare Oaza Silka SM obezbeđuje sanitetski prevoz uz odgovarajuću pratnju.
 • Ukoliko su Vam potrebne informacije oko sticanja Prava na tuđu negu i pomoć ili pravni savet u vezi sa postupkom za sticanje strateljstva, stojimo Vam na raspolaganju.